ChamSys

 

ChamSys konzole za rasvetu

ChamSys je ime koje je za samo deset godina među specijalistima za svetlosne efekte postalo sinonim za inovativan pristup i integraciju softverskih i hardverskih rešenja u jedinstven sisitem.

Kao i većinu uspešnih tehnoloških kompanija, britanski ChamSys su formirali eksperti (u ovom slučaju dizajneri svetla, programeri i inženjeri) koji nisu bili zadovoljni ograničenjima na polju na kome rade i vrlo brzo uspeli su da ponude potpuno alternativni pristup izazovima dizajna svetla na kompleksnim događajima, poput koncerata, baleta i proslava. Prva MagicQ konzola za kontrolu svetla pojavila se u prodaji 2004. godine, i, uz redovne tehnološke apdejte, od tada se uspešno prodaje širom sveta za potrebe filmske i muzičke industrije, pozorišta, revija i fiksnih instalacija. Od 2006. u prodaji je sada već čuvena PC Wing kontrola (već naredne godine obezbeđena je podrška za Mac i Linux), a od 2008. na tržištu je i Pro serija konzola. Chamsys je brzo prepoznao rastuću važnost mobilnih uređaja i 2010. kreirane su prve aplikacije za daljinsku kontrolu konzola putem iPhone i Android telefona. Razvoj revolucionarnih novih uređaja i platformi nastavljen je 2012., uvođenjem prvih ultrakompaktnih konzola za majstore svetla koji su stalno na putu, a pravac daljeg razvoja fiksiran je iste godine predstavljanjem prve verzije MagicVis programa za vizuelizaciju svih aktivnih efekata na sceni. Ove godine lansiran je i ključni novi softver, MagicHD media player koji je takođe dostupan na svim operativnim sistemima. Pored veoma malih platformi za upravljanje svetlom, kao što su mini konzole i interfejsi za mobilne uređaje, ChamSys je tokom 2014. godine uspešno okončao razvoj i prve zaista velike konzole MQ1000 Stadium, čije ime sve govori.

Linija ChamSys proizvoda uključuje:

- MagicQ Pro serija

MagicQ Pro konzole su najmoćnije portabilne konzole koje su dizajnirane da izvrše svaki zadatak koji dizajneri svetla osmisle, koliko god kompleksan bio. Već stotinama puta testirane su na koncertima svetskih muzičkih zvezda i na najvećim mogućim svečanostima, poput proslave Nove godine u Londonu. Podržavaju po 64 univerzuma putem ArtNet, ACN ili Pathport veze, pri čemu se podaci za sva 64 univerzuma obrađuju u samoj konzoli, ukupno 32.768 kanala u jednom uređaju, pri čemu svi garantovano rade punom brzinom u svakom trenutku. Ove konzole pored integrisanog Ethernet sviča imaju i po četiri Neutrik Ethercon konektora kako bi se lakše povezale sa računarima, medija serverima i medija plejerima.

- MaqicQ kompaktne konzole

Ove konzole specijalno su dizajnirane za unošenje u avion kao ručni prtljag, tako da ne postoji rizik od oštećenja niti potreba za glomaznim zaštitnim koferima. Podržavaju 12 univerzuma putem ArtNet ili Pathport veze, ili uz ACN striming. Sa zadnje strane su četiri DXM izlaza. I ove manje konzole, koje PSP Elektronik najtoplije preporučuje svim kupcima koji rade na režiji svetla i sa svetlosnim efektima, jednako se lako mogu povezati na medija servere i imaju pixel mapere kao u MagicQ Pro konzolama, uz korišćenje istog softvera i istog formata za šou zapise, tako da se sa lakoćom možete prebacivati sa jednog na drugi MagicQ uređaj i sa jednog na drugi PC operativni sistem ako konzolu koriste zajedno sa računarom.

- MagicQ Wing kontrole

Svaki VJ i majstor svetla zna prednosti programiranja sekvenci putem računara ali i dalje potiže veću preciznost kada manuelno kontroliše nivoe putem fejdera i enkodera. ChamSys Wing kontrole objedinjuju najboje iz oba pristupa jer su projektovane da koriste resurse računara dok su sam ekomande na konzoli, a povezivanje se jednostavno obavlja USB konekcijom. Najveća konzola iz ove serije, Maxi Wingm ima isti broj tastera, fejdera i enkodera kao i stand-alone ChamSys konzole. Wing modeli takođe raspolažu sa po četiri DMX izlaza kao i kompaktne konzole, a prepoznaju ih jednako Windows, Linux i iOS operativni sistemi. Pored MagicQ Maxi Wing modela i sličnog ali nešto drugačije dizaniranog Wing Compact modela tu su i Mini Wing bez enkodera, sa 10 fejdera i jednim DMX izlazom i specijalni Extra Wing Compact bez enkodera ali sa 12 fejdera i 12 execute tastera u dve sekcije, obe sa previous/next selekcijom.

Sve ChamSys konzole stižu sa MagicQ softverom koji uključuje 9000 personalitija i jednostavnu selekciju atributa i programiranje, zajedno sa veoma moćnim piksel maperom. Putem računara mogu se vizuelizovati sva 64 univerzuma korišćenjem MagicVis programa za vizuelizaciju, a konzole se lako povezuju i sa MagicHD Box robusnim plejerom za video projekcije koji koristi MagicHD video plejer softver. Ovaj softver takođe se može pokrenuti sa bilo kog računara i omogućava simultani plejbek čak osam lejera HD medija.

 

Pogledajte sve ChamSys proizvode u ponudi PSP Elektronika.

www.chamsys.co.uk