Rigging oprema

Rigging jednom rečju označava opremu za podizanje, kačenje i zatezanje tereta i tu spadaju proizvodi kao što su čekrci, španeri, gurtne, karabinjeri, kuke i specijalizovani pribor za montiranje koncertne rasvete i zvuka. 

 

Klamfe su aluminijumske stege za spajanje greda i cevi, kačenje uređaja itd. Kuke su uglavnom napravljene od čelika, a postoje više modela u zavisnosti od primene i potrebe. Truss adapteri služe za kačenje ili podizanje truss-ova. Ovde ćete naći i kuke za rasvetu, odnosno kuke za kačenje rasvete.

Španeri se koriste za zatezanje lanaca, gurtni i sajli. Koriste se i sa osiguravanje konstrukcija i tereta. Krajevi mogu biti bez ili sa kukama. Svi su deklarisani na težinu koju nose i dužinu koju podržavaju.

Gurtne i sajle se koriste za zatezanje, kačenje, podizanje i osiguravanje tereta. Dostupni su u različitim dužinama, debljinama i deklarisanim kapacitetima nosivosti. 

 

Veoma čvrsti metalni elementi za produžavanje i povezivanje lanaca i sajli, kao i za kačenje uređaja i elemenata. Za manja naprezavnja koriste se brze veze a za veća šekle, karike i prstenovi.

Pod terminima čekrk, vitlo ili dizalica podrazumevaju se mašine iste namene - za podizanje visećih uređaja i konstrukcija. Čekrci mogu biti elektro-motorni ili ručni i imaju nosivost od 250kg pa do 2 tone.

Kontrole, kao što sama reč kaže, služe za upravljanje elektromotornim čekrcima, vitlima i dizalicama. Mogu biti DC (direktne kontrole) ili niskonaponske. Mogu imati dva ili više kontrolnih kanala.

Modularni sistemi za kačenje rasvete na najrazličitije načine. Podni nosači, downriggeri, kačenje na tras i cevi.

Cable guides ili vođice za kablove koriste se za sigurno i kontrolisano vertikalno sprovođenje kablova, obezbeđujući uredno i organizovano rešenje.