Zabava na vodi

Podizanje različitih privremenih konstrukcija na splavovima i drugim rečnim objektima ima dugu istoriju u našoj zemlji i ako prošetate priobaljem Beograda ili Novog Sada, posebno u letnjim mesecima, moćićete da vidite čak i dvospratne konstrukcije na splavovima koji su poznati po noćnom provodu. Međutim, još niko nije pokušao da instalira binu i koncertnu opremu na plutajući objekat koji nema superstrukturu, a to je upravo ono u čemu je krajem juna u Pančevu uspeo PSP Elektronik. Naravno, koncerti na plovnim objektima konstantno se održavaju, ali tu je reč o baržama koje imaju izvedene instalacije, često i stalni krov, a nešto najbliže kompletnom koncertu na vodi videli smo 2013. godine na beogradskoj Adi, mada je i tada bina bila nepokrivena. Upravo zato je naš junski poduhvat iz Pančeva pionirski, a sve je urađeno u okviru projekta Rock-n-River, koji, kao što mu ime kaže, teži da pruži mladim Pančevcima priliku za dobru zabavu neposredno na reci Tamiš. Sredstva je obezbedila EU, a to je jedan od nekoliko desetina projekata koji promovišu prekograničnu saradnju, u ovom slučaju između zajednica duž reke Tamiš, koja teče kroz Rumuniju i Srbiju. Partneri su grad Pančevo, gde se tok Tamiša završava i rumunski Karansebeš, grad u čijoj blizini izvire Tamiš.

Na tamiškom keju već postoje stepenaste tribine, što ga čini pogodnim za koncerte, ali je prostor između tribina i reke suviše uzan za postavljanje bine. Sa druge strane, postavljanje bine na vodi ostavlja više prostora za publiku i omogućava da tih nekoliko metara šetališta koristi publika koja stoji. PSP Elektronik je na tenderu za ovaj projekat nastupio sa konstrukcijom PROLYTE TUNNEL ROOF, a interesantno je da naša ponuda nije bila cenovno najniža ali je komisija procenila da pruža najbolji odnos cene i kvaliteta. PROLYTE TUNNEL ROOF je aluminijumska krovna konstrukcija sačinjena od četiri lučna dela koji su poprečno povezani. Prekrivena je ciradnim platnom koje je iznutra crne a spolja sive boje, što daje odličan scenski i vizuelni efekat. Na zadnjoj strani se nalazi vetropropustno platno koje omogućava da se konstrukcija koristi i kada duva vetar, bez bojazni da će biti ugrožena stabilnost. Širina konstrukcije je 12 metara, a dubina 6 metara. Visina u najvišoj tački je nešto iznad 6 metara. Osnovni elementi konstrukcije su Prolyte-ov truss H30D, koji je izgrađen od tri osnovne cevi 48,3x3mm i dijagonala 16x2mm. Projekat Rock-n-River je prvi naručilac jedne krovne konstrukcije ovog tipa u Srbiji i nadamo se da će iskustva iz Pančeva pomoći i organizatorima drugih događaja da se odluče za ovaj tip krova koji je ujedno i kompletna bina u malom.

Samo jedan dan posle montaže konstrukcije već je počelo njeno korišćenje u punom kapacitetu na završnoj svečanosti Rock-n-River projekta, kojom prilikom je nastupilo više bendova iz Rumunije i Srbije: pančevčki „Transeen”, „El Buzz” „Goatmare and the Hellspades”, „Demetrin” i „The Backyard Sinners”, kruševački „ZAA” i bendovi iz Karansebeša – „Phaser” i „Inside". Sledeća velika svirka planirana je za Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, kada će nastupiti nekoliko mladih bendova iz Rumunije a domaćini će im biti bendovi iz Pančeva.

 

POGLEDAJ SVE VESTI