Spoljni audio uređaji

 

SPOLJNI UREĐAJI ZA BOLJI RAD I DODATNE FUNKCIJE VAŠIH AUDIO SISTEMA

PSP Elektronik proširio je ponudu uređajima koji olakšavaju kombinovanje komponenata i povećavaju efikasnost složenih sistema.

Ako se bavite ozvučenjem, snimanjem i produkcijom zvuka, priređivanjem muzičkih i javnih događaja, onda svakako posedujete miksete, zvučnike, mikrofone i drugu opremu. Ako uz to i nastupate, onda su tu takođe instrumenti i elektronski uređaji, što zajedno daje kompleksan ekosistem. Iskusni koncertni tehničari znaju da se ovaj ekosistem može daleko bolje uskladiti dodavanjem malih ali veoma važnih uređaja namenjenih podizanju performansi ozvučenja, a ove uređaje jednom rečju nazivamo spoljnim, jer nisu obavezan deo nekog sistema, već dodatak, odnosno bonus.

Spoljni uređaji iz naše ponude stižu iz radionica kompanije Palmer, nemačkog proizvođača sa 30 godina iskustva u dizajnu spoljnih audio uređaja. Kao i PSP Elektronik, Palmer je tokom svojih početaka bio kompanija za tehničku podršku i servis audio opreme, i koristeći to iskustvo razvijena je linija proizvoda ključnih za uspešniji rad i bolju interakciju audio uređaja. Palmer proizvodi sopstvene transformatore, koristi superrezistentne bakarne žice, ugrađuje antimagnetnu zaštitu u sve uređaje, upotrebljava isključivo čelik i aluminijum za kućišta, a svi uređaji dizajnirani su da budu otporni na mehanička oštećenja na veoma visokom nivou. U ponudi kompanije Palmer je preko 50 originalnih modela, koji su direktno i po najpovoljnijim uslovima rapoloživi u PSP Elektronik-u:

 

Audio kontroleri

Izuzetno praktični uređaji za amatere i profesionalce namenjeni da služe kao veza između računara, plejera i ostalih elektronskih komponenti sa više parova zvučnika. Audio kontroleri su sve što vam je potrebno kada su u pitanju osnovne funkcije kao što je kontrola jačine i povezivanje sa više izlaza. Koriste se za veliki broj namena, od ozvučenja do DJ nastupa u klubovima, a veoma često mogu zameniti daleko glomaznije uređaje koji se inače koriste za povezivanje izvora zvuka i miksete ili ozvučenja.

 

Di Box

Di Box kutije su najrašireniji i najjednostavniji tip spoljnih uređaja, koji se koriste kako bi preveli nebalasirani signal velike impedanse u balansirani signal pogodan za mikrofonski ulaz. Tipične primene su povezivanje računara na profesionalno ozvučenje i povezivanje gitara sa miksetama, a ovako transformisan signal ne poseduje distorziju i ground loop koji je tipičan za nebalansirani signal elektronskih uređaja. Di Box modeli mogu biti aktivni i pasivni, a jedan ovakav uređaj je sve što vam je potrebno za dobar DJ nastup sa profesionalnim ozvučenjem. Dostupni su i reverzibilni Di Box uređaji, koji sabiraju dva signala u jedan.

 

Linijski transformatori

Ključni deo opreme kada se javlja slabljenje signala između uređaja, prvenstveno kako bi se eliminisao ground loop. Transformatori izloluju uređaj sa kojim su povezani sa izvora napajanja i mogu se instalirati bilo gde unutar sistema, često kao maleni uređaji koji nisu primetno deblji od kabla na koji se postavljaju. Ovi transformatori mogu značajno podići performase većine audio sistema, uključujući čak i auto ozvučenje, a od velike su koristi i na koncertima, posebno kada se povezuju na instrumente. Transformatori su veoma važni i iz bezbednosnih razloga, jer neutrališu elektrošokove.

 

Spliteri

Jedan spliter može omogućiti uređajima koji imaju manjak konekcija da funkcionišu kao daleko složeniji sistemi, jer signal šalju na više različitih adresa bez gubitka jačine i kvaliteta signala, a u praksi su spliteri najkorisniji za ozvučenje - kada je potrebno signal poslati u više odvojenih prostorija ili na nekoliko lokacija na većem otvorenom prostoru. Zaboravite na stare kablovske splitere, jer samo napredni spliteri mogu da bez gubitka prenesu signal na veliki broj lokacija, bilo da je reč o mikrofonu, mikseti ili muzici iz plejera. U ponudi su i patch kutije za konferencije za novinare, koje omogućavaju priključivanje više uređaja za snimanje na isti ulaz.  

  

I još mnogo praktičnih uređaja...

Mnogi spoljni uređaji iz Palmer ponude vrše funkcije koje uopšte nisu planirane prilikom dizajna originalne opreme kojoj se dodaju, poput modula za sumiranje signala iz dve miksete u jedan dvokanalni izlaz ili sumiranje signala dva mikrofona. Među uređajima povoljne cene, koji će dobro doći amaterima i profesionalcima su i pojačala za slušalice, koja omogućavaju slušanje po jednog kanala na dva odvojena seta slušalica ili jednostavno korišćenje dva seta slušalica u stereo modu na istom izlazu. Palmer je sve svoje uređaje osmislio kada je uočena konkretna potreba na sceni ili u studiju i često je na raspolaganju uređaj koji će vam rešiti problem za koji ste definitivno bili sigurni da je nerešiv.

 

Ponudu svih spoljnih uređaja koje prodaje PSP Elektronik možete pogledati ovde

Katalog Palmer Audio Tools proizvoda preuzmite ovde. Proizvodi koji trenutno nisu na PSP.RS sajtu mogu biti uvezeni u roku od 7 dana.