24. Pančevački Jazz Festival - U duhu virtuoznih muzičkih improvizacija


Jazz festival Pančevo ozvučenje i rasveta


Ovogodišnji festival, koji je trajao od 4. do 7. novembra, otpočeo je koncertom internacionalnog sastava Blazin’ Quartet, na čelu sa bubnjarem Srđanom Ivanovićem. Snažan autorski izraz utemeljen na balkanskom melosu u perfektnoj kombinaciji sa elektronikom, gramofonima i modernim jazz zvukom, ostavio je snažan utisak na publiku koja poznaje kvalitetan muzički izraz. Nastup američkog benda Joel Ross Good Vibes, sa mladim bendliderom Joelom Rossom, plenio je specifičnim emotivnim nabojem kojim se ovaj sastav, i pored tek dva studijska albuma, izdvojio kao jedan od najperspektivniji na modernoj jazz mainstream sceni. Talentovana američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin, poznata po kombinovanju jazz-a sa fank, soul i R’n’B zvukom, zatvorila je prvo veče festivala.

Druge večeri festivala, jazz magiju stvorili su nastupi austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschnig-a i njegovog internacionalnog benda Fulsome X, zatim jednog od najpoznatijih jazz bubnjara današnjice Antonia Sancheza, brendlidera sastava Shift, i na kraju, nemačkog tria LBT. A da Pančevački Jazz Festival nimalo ne zaostaje za sličnim manifestacijama u većim regionalnim centrima, dokazali su sjajna Jelena Jovović, prepoznatjiv vokal sastava Jazz Junction, italijanski sastav Francesco Bearzatti Tinissima Quartet, kao i nemačka grupa Ark Noir. Poslednje festivalsko veče proteklo je u znaku LIUN + The Science Fiction Band, čiji članovi dolaze iz Švajcarske, Nemačke i SAD, a onda i solo koncerta američkog gitariste Marca Ribota, koji je i ovog puta pobegao od klišea i doneo hrabar sopstveni izraz, u stalnim nastojanjima da homofonoj teksturi kompozicije doda još jedan sloj. 

 

Jazz festival Pančevo - Ozvučenje i rasveta

Harmonija zvuka i svetla - imperativ svakog jazz performansa


Budući da zvuk jazz tradicije zahteva potpunu harmoniju vizuelnog i muzičkog vajba, PSP Elektronik je i ovoga puta ispunio očekivanja probirljive publike, u isto vreme pružajući neophodnu sigurnost izvođačima na sceni. Koristeći benefite savršenog poznavnja akustike dvorane i foajea Kulturnog centra u Pančevu, ovoga puta podrška je obezbeđena korišćenjem visokokvalitetnih pro-audio sistema brenda CODA AUDIO, čiji širok asortiman proizvoda omogućava optimalna rešenja za složene scenske izazove, poput Pančevačkog Jazz Festivala.

Pobrinuli smo se da ceo prostor bude savršeno pokriven zvukom tako što smo koristili ukupno 12 satelita (6 sa svake strane scene) iz LA8 serije, kompanije CODA AUDIO. Podršku u nižim frekvencijama obezbedila su dva moćna PW418 sabvufera od kojih svaki poseduje dva 18" drajvera. Takođe smo mislili i na publiku iz prvih redova, pa su upotrebljene i frontfill kutije K189 istog proizvođača. Muzičari su uživali u kristalnom zvuku monitora G512, a vraćanje zvuka iz sale na binu takođe je sprečavao i sidefill sistem, sačinjen od kutija K289i.

Kako bi jazz scena dostigla očekivani efekat, poslužili smo se uređajima Cameo AURO® serije, dizajnirane za profesionalnu primenu, čije su performanse u potpunosti ispunile očekivanja, kako publike, tako i organizatora festivala. Osam Cameo AURO BEAM 150 roto glava sa intenzitetom svetla od 50000 lx i neograničenom pan i tilt rotacijom, postavljene su tako da svetlosni efekti pojačavaju muzički doživljaj, propuštajući snopove svetlosti u unapred osmišljenim pravcima.

Savremena rasveta ne može se zamisliti bez kompleksnih uređaja koji prate inovativne tehnološke pomake, pa je konzola za kontrolu rasvete ChamSys MagicQ PC Wing Compact odabrana kao odlično rešenje. Ovaj USB kontroler povezuje se na računar, a kontrola svetlosti vrši se pomoću MagicQ PC Softvera koji poseduje moćni interfejs za kontrolu inteligentne rasvete. Na ovaj način se generišu fenomenalni svetlosni efekti i preciznost u sprovođenju zamišljenog scenskog dizajna.

Rasveta je upotpunjena Cameo Auro Spot 200 roto glavama kojima su postignuti fantastični efekti, budući da poseduju rotacionu 3-facet prizmu. Pored pojedinačnih roto glava, koristili smo i Cameo HydraBeam 400W barove sa po četiri svetlosnih uređaja, kojima smo obogatili scenski efekat, što je ostavilo jak utisak na publiku i zaokružilo muzički doživljaj kao jedinstvenu muzičku i vizuelnu celinu.

Pančevački jazz festival razglas i svetlo

Dugogodišnje iskustvo tima PSP Elektronik-a i kvalitetna saradnja sa Kulturnim centrom rezultiralo je još jednim spektaklom u kojem su jednako uživali publika i izvođači, a nama omogućilo neponovljivo iskustvo i potvrdu da je naš tim spreman da na pravi način odgovori visokim standardima profesionalnih i zahtevnih scenskih nastupa.

POGLEDAJ SVE VESTI