Groznica subotnje večeri

Sastav Riblja Čorba održao je u subotu, 21. maja, izuzetno uspešan koncert u zrenjaninskom Aviv Parku. Koncert je bio kulminacija Story Šoping groznice koja je trajala čitav dan, a ovaj događaj, čija je tehnička realizacija poverena PSP Elektronik-u, pokazao je da koncerti na dane velikih popusta ne moraju biti prilagođeni samo ukusu lepšeg pola da bi bili uspešni, kao i da su Zrenjaninci, čiji je grad odigrao važnu ulogu u istoriji roka na našim prostorima, i dalje veliki poklonici zvuka gitare.

Magazin Story organizovao je drugi put u samo pet nedelja događaj ovog tipa, a kao i na koncertu u aprilu, kada je u Aviv Parku Zvezdara nastupila Goca Tržan, tehnička podrška, uključujući celokupnu brigu o bini, zvuku i svetlu, bila je u našim rukama. Story Šoping groznice podrazumevaju popuste do 50% u oko 30 radnji u Aviv Parku uz veliki broj zabavnih sadržaja. Tu je program za najmlađe, zatim besplatne kozmetičke usluge i modni saveti za dame, DJ zona, plesni nastupi, kao i posebne atrakcije poput astro-numerološkog savetovanja i testiranja motocikala. Polovina jednog hektara prostora na kome je izgrađen Aviv Park rezervisana je za druženje i šetnju na otvorenom, što ovie objekte, kao što smo već pisali, čini idealnim koncertnim prostorom. Prema procenama medija na koncertu Riblje Čorbe bilo je oko 10.000 posetilaca, što je zaista ogroman uspeh, kako za muzičara koji nastupa tako i za organizatore, jer je reč o koncertu u gradu od ukupno 75.000 stanovnika.

Bora Čorba, živa legenda ex-Yu i srpskog roka, održao je sa svojim bendom koncert koji je trajao puna dva sata, a za PSP Elektronik ovo je bila prilika da pokažemo koliko smo vešti u dizajniranju svetla i efekata u jednoj rok postavci, što je bitno drugačiji zadatak nego kada sa bine dolaze vesele ili romantične note. Atmosfera rok koncerta mora biti moćna, dostojantvena, fokusirana na izvođača, što znači da se svaki efekat i svako korišćenje svetla moraju dobro osmisliti i kasnije prilagođavati samim događajima na sceni. Jedan od načina da se pošalje snažna poruka i da se demonstrira vrhunska tehnologija a da se pritom ne skreće pažnja sa muzičara je korišćenje LED panela. Ovi uređaji mogu raditi kao strob (pogodnije za alternativne žanrove i elektronsku muziku), kao zaslepljivač (izuzetna funkcija, ali ima efekta samo ako se pogodi pravi trenutak) i kao flood/wash svetlo (najvažniji mod koji stalno prati razvoj događanja na sceni). PSP Elektronik od nedavno rapolaže sa nekoliko LED panela brenda Cameo Light, pri čemu svaki tip sadrži do 648 malenih LED svetiljki snage 0.2W. To ih svakako čini nezgodnim za servisiranje, ali baš ta brojnost izvora svetla pruža efekat koji se ne može simulirati drugim uređajima.

Pored klasičnih LED lampi koristili smo i LED barove, pogotovu njihov strob efekat, koji može biti jak u zatovenom prostoru, dok na otvorenom ne odvlači previše pažnju i daje lepu dinamiku koncertu. Testirali smo i nove tipove lasera koje smo nedavno dobili, ali budući da nije bilo vremena da se sa bendom dogovorimo koja bi konkretno vizuelna rešenja bila poželjna i da se ta rešenja dizajniraju, nismo previše insistirali na njihovoj primeni, mada što ih više koristimo na koncertima uviđamo sve više mogućnosti za njihovu primenu. Ono što je međutim neophodno prilikom korišćenja lasera je viši nivo projektovanja/dizajna nastupa i zato jedva čekamo sezonu festivala, kada će biti više prilike.

Ne zaboravite da se prijavite na naš newsletter jer uskoro ćemo predstaviti sve nove lasere u ponudi PSP Elektronika, a ne zaboravite ni da pogledate kalendar muzičkih nastupa u vašoj okolini – možda se sretnemo na nekom od narednih koncerata.

POGLEDAJ SVE VESTI