Mreža 18 zvučnika u restoranu Trezor, Novi Sad


Trezor kafe Novi Sad - ozvučenje

Ponovno otvaranje lokala i klubova bila je vest na koju smo u PSP Elektronik-u dugo čekali, ne samo jer smo i sami želeli da izađemo, već jer to znači da možemo ponovo da planiramo i instaliramo audio sisteme u ugostiteljskim objektima i na koncertima.

Letnja sezona počela je jednim velikim projektom - opremanjem novog restorana Trezor u ulici Jaše Ignjatovića u Novom Sadu. Trezor ima ambiciju da postane jedan od najposećenijih restorana sa živom muzikom u našem gradu, a klub je naslednik čuvene kafane Biblioteka, koju su takođe proslavile odlična muzika i hrana. Za razliku od Biblioteke, vlasnici su Trezor zamislii kao elegantan restoran, sa jednako dobrom muzikom, uz repertoar koji će biti biti manje kafanski a više pop.

Izazov postavljanja ozvučenja u restoranu sa živom muzikom


Odabir tipa ozvučenja jedna je od najvećih nedoumica za ugostitelje. Svi žele jake zvučnike kojima nije potrebna nikakva briga ili prisustvo tehničara, a kada su u pitanju u restorani, zvučnici treba da budu i diskretni. Tu je i želja da se potroši što manje novca, kao i da bude otvoren put za laku nadogradnju i zamenu zvučnika kada dođe vreme.

Iz našeg iskustva, pametno osmišljeni pasivni sistemi najbolje odgovaraju na sve ove potrebe. Ono što je zajedničko razglasnim zvučnicima na koncertima, u šoping centrima i u restoranima je to da sadrže veći broj zvučnika koji su povezani na centralno pojačalo, i napajaju se iz njega.

Kada ugostitelji žele sami da postave ozvučenje, posebno za manje live nastupe, kada je publika blizu bine, tada su dva zvučnika dovoljna, i aktivni zvučnici mogu biti bolja opcija. Njima nije potrebno pojačalo i zvučnici se lakše povezuju na bilo koji izvor. Međutim, daleko češći zahtev ugostitelja, u svim situacijama sem u klubovima za žive svirke i DJ nastupe, jeste postavljanje sistema koji je diskretan i jednako se dobro čuje na svim pozicijama u objektu (često na dva sprata), pri čemu u blizini bine zvuk mora biti koncertnog kvaliteta. Pasivni instalacioni zvučnici idealno odgovaraju na ove zahteve, jer omogućavaju daleko precizniju kontrolu.

trezor ozvucenje

Sistem instaliran u restoranu Trezor


PSP Elektronik za instalacije u restoranima, ali i u većini drugih ugostiteljskih objekata, koristi zvučnike brenda LD Systems, dela nemačke Adam Hall grupe. U objektima u kojima nema žive, glasne muzike, najčešće koristimo Contractor seriju pasivnih zvučnika, koji se sakrivaju u zidove i plafon, kontinuirane snage (RMS) od oko 40W po zvučniku, ali u Trezoru je bilo potrebno jače ozvučenje, zbog čega smo se odlučili za SAT G2 seriju. Ova serija uključuje veće i manje zvučnike, crne ili bele boje, kontinuirane snage do 200W, koji su posebno dizajnirani za instalaciju i savršenu integraciju u svaki enterijer.

Kičmu audio sistema restorana Trezor čini šest zvučnika tipa SAT82G2. Reč je o zvučnicima za najzahtevnije PA sisteme, kao što je sistem u ovom objektu. Svaki zvučnik poseduje jedan 1" visokotonac i jedan 8" woofer, uz pun frekventni opseg i RMS snagu od 120W. Pažljivim pozicioniranjem zvučnih kutija postiže se veoma visok kvalitet zvuka i dobro pokrivanje prostora.

Budući da živa muzika, za razliku od snimljene muzike, u kojoj su basovi i sub-basovi pojačani u postprodukciji, zahteva dodatnu snagu u nižem opsegu, dodali smo i dva SUB88 pasivna subwoofer-a. Uz dva 8” drajvera od po 100W (ukupno 200W po kutiji) i frekventni opseg od 40Hz do 120Hz, ovaj moćni subwoofer podiže iskustvo slušanja na viši nivo.

Posebno nam je drago što smo odmah po pristizanju nove serije LD Systems zvučnika za otvoreni prostor iz DQOR serije pronašli i klijenta koji je bio zainteresovan za ovaj tip uređaja. Bašta restorana Trezor opremljena je sa četiri DQOR 5B zvučnika snage 70W (RMS), koji poseduju 5" woofer i 1" visokotonac. Zvučnici odgovaraju IP55 standardu, što znači da su otporni na kišu i prašinu, a pritom ne rđaju.

Na kraju, treba pomenuti i dva manja modela zvučnika, bez kojih instalirani sistem ne bi bio potpun. Prvi je SAT62G2, model sličan SAT82G2 modelu, sa tom razlikom što je nešto manjih dimenzija, sa 6.5", umesto sa 8" woofer-om. Postavljaju se u parovima, uz ukupno četiri zvučnika na galeriji restorana, kako bi se muzika jednako dobro čula u svim delovima objekta. Konačno, u kupatilima nalazimo dva CFL62 diskretna plafonska zvučnika iz Contractor serije. Interesatno je da većina ugostitelja koji su uložili u kupatilske zvučnike kažu da gosti u razgovoru ističu da im se to veoma dopada, posebno kada, kao u Trezoru, zvučnici prenose isti signal (npr. živu muziku) kao i drugi zvučnici, umesto da puštaju neku neutralnu muziku.

Sigurni smo da će Trezor nastaviti lepu tradiciju Biblioteke, uz mnoge fantastične vikende ispunjene živom muzikom, a budući da se restorani sve više pozicioniraju kao lokacije za žive nastupe, sigurni smo da će nas uskoro čekati i drugi slični projekti, bilo u Novom Sadu ili na drugim  lokacijama u regionu.

POGLEDAJ SVE VESTI