Akustična izolacija studija televizije N1 u Sarajevu i Zagrebu

Posle opremanje beogradskog studija televizije N1, regionalnog parnera CNN-a za Balkan, menadžment televizije ponudio je PSP Elektronik-u da opremimo i preostala dva studija ove mreže u Zagrebu i Sarajevu. Televizija N1 danas je počela emitovanje programa u Srbiji i već je u ponudi kablovskih operatera.

Zadatak je bio isti kao u Beogradu – da se realizuje kompletna zvučna izolacija u samom studiju, u režiji i u sobama za snimanje off-ova. U oba slučaja suočili smo se sa ogromnim prostorima sa velikim stepenom reverberacije i budući da se radilo o površini zidova koja se meri u stotinama kvadratnih metara nije bilo moguće po prihvatljivoj ceni postaviti panele na većinu površina već smo morali da pronađemo alternativno rešenje.

Reverberacija je redovna pojava u TV studijima zbog koje je akustična izolacija neophodna. Pojavljuje se uvek kada zvučni talas naiđe na površinu koja ne apsorbuje zvuk (kao što je zid), odnosno kada su dimenzije površine na koju zvuk nailazi veće od talasne dužine zvuka. Zvuk koji se na ovaj način odbija stvara tzv. zvučne senke i čini TV studije "živim", što znači da se šumovi čuju određeno vreme nakon što poslednji zvuk utihne. Stepen reverberacije se upravo meri na taj način, po vremenu koje je potrebno da se postigne potpuna tišina posle kraja emitovanja zvuka ili po vremenu koje je potrebno da zvuk "padne" 60dB ispod originalnog nivoa. U idelanim uslovima, na otvorenom prostoru gde nema buke ovo vreme je 0, ali u veštačkim uslovima reverberacija uvek postoji, i zvuk nije prirodan ako se reverberacija previše smanji. Idealan nivo reverberacije za veći TV studio je između 0.6 sekundi i 1.2 sekunde za pad od 60db.

Dovođenje reverberacija na poželjni nivo i obezbeđivanje prirodnog zvuka postigli smo sveobuhvatnom primenom dve mere. Prva je bila postavljanje teških zavesa ne zidove koje imaju stepen apsorpcije zvuka između 0.4 i 0.9, što znači da je najmanje dve trećine zvuka eliminisano pre nego što stigne do zida i potom se još dve trećine preostale snage eliminiše u povratku. Ova metoda povoljnija je od oblaganja velikih površina akustičnim panelima i izvođenje radova je daleko brže. To, međutim, ne znači da nisu korišćeni akustični paneli. U režimu koji se često može videti u velikim prostorima i koji smo koristili i u opremanju studija televizije N1 u Beogradu, panele smo postavili na tavanici u uspravnom položaju, pri čemu veliki broj panela čini da nema zvučnog talasa koji se neće višestruko prelomiti i višestruko oslabiti pre nego što se ponovo spusti blizu poda gde ga mogu registrovati mikrofoni.

Prodaja zvučne izolacije svih tipova obavlja se posredstvom ovog sajta, kao i direktno u našem centru u Novom Sadu. PSP Elektronik raspolaže velikim izborom gotovih i polugotovih materijala za akustičnu izolaciju, uz opciju izrađivanja studije potreba i same instalacije, kao u slučaju televizje N1.

POGLEDAJ SVE VESTI