Projekat zvučne izolacije u televiziji N1

Regionalna televizija N1, partner CNN-a za Balkan, počinje ovih dana da emituje program iz centara u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Tri studija će međusobno razmenjivati programe a biće prikazivani i materijali CNN-a. PSP Elektronik dobio je priliku da pomogne u opremanju studija u Beogradu, a zadatak je bio da se postavi zvučna izolacija u samom studiju, zatim u režiji, kao i u kabini u kojoj se snima off.

PSP Elektronik ima višegodišnje iskustvo u opremanju TV studija, a sada smo dobili priliku da upotrbimo neke od najnovijih materijala na tržištu, koji su na dosadašnjim merenjima postigli izuzetne rezultate u apsorpciji zvuka.

Pored zvučne izolacije, koja je podrazumevala izolovanje prostorija u kojima se snima od spoljnih uticaja i unutrašnju izolaciju kako bi se izbeglo prelamanje zvučnih talasa, naša iskustva sa muzičkih podijuma iskoristili smo i da izvedemo akustični dizajn u meri i kojoj to prostor dozvoljava, kako bi zvuk u prostorijama bio prirodniji i snažniji.

Počeli smo merenjima uticaja spoljne buke, kao i buke iz električnih izvora. Po završetku merenja konsultovali smo klijenta u vezi vrsta mikrofona koji će se koristiti, kako bismo mogli da planiramo izolaciju u skladu sa datim tipom mikrofona i da izvršimo testiranja sa mikrofonima koji će se zaista koristiti.

Druga faza bio je plan građevinsko-enterijerskih mera, čime smo došli do tačnih pozicija i dimenzija površina koje će nositi deblje slojeve izolacije i uglova pod kojima će izolacija ležati. Dok se u studijima tražio zvuk sa minimumom reverberacija, režije su obložene akustičnim panelima sa kombinovanim absorberskim i difuznim delovanjem, kako bi tonci bolje mogli da „osete“ zvuk.

Tipovi izolacije koje smo koristili su akustični zidni paneli, akustične studijsko-pozorišne zavese i plafonski akustični baferi. Kao najteži posao, ne računajući samu instalaciju, ostao je izbor materijala.

Na osnovu izvedenih merenja i utvrđivanja frekventnog opsega odlučili smo da kombinujemo slojeve različitih materijala u istim panelima kako bi se postigao sendvič efekat odnosno kumulativna eliminacija šuma (kombinovanjem 80% materijala A i 20% materijala B pri čemu B ima manju efikasnost postiže se bolji efekat nego sa 100% materijala A).

Uz dosta truda uspeli smo da ispoštujemo kratke rokove i ostavili za sobom odlično izolovane prostorije, što su dokazala završna merenja. PSP Elektronik daje garanciju na sve radove na izolaciji, bilo da su u pitanju pozorišne scene, konferencijske hale, muzičke hale ili studiji, a u rezultate rada mogu se uveriti čak i tehnički neupućeni klijenti putem jednostavnih merenja.

POGLEDAJ SVE VESTI