Najbolja sala za venčanja u Srbiji nalazi se tamo gde niko ne očekuje

 

Rasveta u svečanoj sali Imperijal Mrkonjić

Rasveta u izvođenju PSP Elektronik-a u svečanoj sali Imperijal Mrkonjić

 

Svečana sala Imperijal Mrkonjić bio je projekat vredan preko milion evra, a naš zadatak bilo je postavljanje osvetljenja i ozvučenja. Iako je cena opreme iz PSP Elektronika predstavljala mali deo ukupne vrednosti investicije, gosti koji odlaze iz Imperijala bez izuzetka hvale upravo osvetljenje i specijalne efekte. Pohvale za osvetljenje su motiv koji je najčešće provlači na Google Reviews, zajedno sa pohvalom za ljubazno osoblje.

 

Imperijal je jedna od najvećih sala za proslave u Srbiji. Može da primi 1000 gostiju i pritom poseduje 10 apartmana, jer na svakoj proslavi ima onih koji ne žele ili ne mogu da odu odmah po završetku događaja. Koliko Imperijal Mrkonjić ostavlja dobar utisak na posetioce govori i podatak da smo od mnogih muzičara sa kojima sarađujemo čuli kako sa ushićenjem govore o svojim nastupima u Imperijalu, ne znajući da je upravo PSP Elektronik odigrao ulogu u kreiranju tog ushićenja.

 

Zadatak kakav se retko dobija 

 

PSP Elektronik projektovao je osvetljenje u velikom broju ugostiteljskih objekata, uglavnom u onima koji imaju živu muziku i gde se tražila firma koja će istovremeno da se pobrine za osvetljenje i ozvučenje, ali projekat Imperijal Mrkonjić razlikuje se od svih drugih u kojima smo učestvovali, pre svega po obimu posla, jer se radi o sali površine preko 1000m2. 

 

Jedan od najvećih problema u našem poslu je to što nas se vlasnici i menadžeri kafića i restorana "sete" kada završe za molerskim, električarskim i gipsarskim radovima, jer je to po njihovoj logici, vreme kada je potrebno da se posvete rasveti i ozvučenju. Međutim, to je velika greška, jer profesionalno postavljeno ozvučenje i osvetljenje zahteva da kablovi budu u zidu, kao i da električne instalacije odgovaraju pozamašnim potrebama, što u praksi gotovo nikada nije slučaj. Zbog toga se mnogi ugostitelji odlučuju za jednostavnije opcije od onih koje bi odabrali da su nas pozvali ranije, jer retko ko želi da raskopava tek završen enterijer. Na našu veliku sreću, iz Imperijala su nas pozvali na vreme, dok se u sali mogao videti samo goli beton i mesta na kojima ulaze električne instalacije. To je san svakog inženjera iz naše branše - da dobije priliku da učestvuje u projektovanju kompletnog izgleda objekta, i da pritom nema uobičajena finansijska ili vremenska ograničenja.    


Osvetljenje za svečanu salu  

Projekat osvetljenja u sali za proslave Imperijal Mrkonjić

 

Projekat osvetljenja u ovom slučaju nije samo određen prostorno, tako da svaki uređaj ima svoju poziciju i polje dejstva, već i vremenski, jer tokom proslave osvetljenje prolazi kroz različite faze. Na početku, tu je dnevno svetlo koje se pojačava dodatnim belim svetlom u vidu LED traka skrivenim u zidovima i plafonima koje je vlasnik naručio još pre našeg angažovanja. Belo svetlo treba da prikaže salu u najboljem izdanju, pri čemu je celokupan enterijer beo, od stolnjaka, preko ukrasa do stolica, tako da u kombinaciji dnevnog i dodatnog osvetljenja izgleda zaista impresivno.

 

Kako bismo klijentima smanjili troškove, uvek preporučujemo da sami uvedu standarnu LED rasvetu, a mi zatim pojačavamo i menjamo ton tamo gde je potrebno. Međutim, i dalje ostaje pitanje kako će se standardno osvetljenje kontrolisati. U manjim objektima to može da se izvede najobičnijim prekidačima, ali u kompleksnom slučaju kao što je ovaj, želimo da iskoristimo pun potencijal instaliranog osvetljenja i da sa jedne kontrolne tačke u svega par sekundi imamo kontrolu nad intenzitetom i efektima kompletnog osvetljenja u sali. Zato smo na LED trake dodali DMX dekodere koji omogućavaju integraciju u rasvetni pult. 

 

Sledeći aspekt osvetljenja su globalni ili ambijentalni efekti, oni koji se odnose na celu salu ili veći deo sale. LED barove u belim kućištima (kako bi bili neprimetniji), postavili smo na plafon uz same zidove, tako da mogu jednim klikom da oboje zidove u bilo koju boju. Ovi barovi obično se postavljaju na pod, ali daleko je bolje za izgled enterijera i za sprečavanje eventualnog saplitanja da budu na plafonu.

Jaki LED SPOT reflektori, ukupno šest komada, tu su da oboje najveći zid u bilo koju kombinaciju boja, dok snopovi svih šest reflektora formiraju lepezu. Manja verzija Q-spot reflektora sa snagom od 15W iskorišćena je za akcentovanje aleje ili stolova, u zavisnosti od postavke sale. 

 

Naredna faza proslave je početak nastupa benda, najčešće dok je još uvek dan i ima dnevnog svetla, i tada se koristi svetlo iza i iznad benda da privuče pažnju na nastup. Osam mini LED reflektora postavili smo iza benda, što je standardna praksa koja se može videti i na koncertima. Svi smo svedoci da je doživljaj nastupa bolji kada je propraćen adekvatnim osvetljenjem, nego kada bend nastupa u natural okruženju.

 

Kako bismo istakli mladence, jer su najčešći tip slavlja upravo venčanja, iznad mladenačkog stola i benda postavili smo ukupno 10 belih LED reflektora koji ih frontalno osvetljavaju. Iako je svetlo belo, temperatura boje se može podešavati, tako da je i sa belim svetlom moguće biti kreativan. Interesantan detalj je UV svetlo (ukupno 6 uređaja) iznad mladenačkog stola. Ono nije preterano uočljivo, jer je relativno visoko i meša se sa drugim svetlima, ali UV svetlo na interesantan način čini da venčanica i sve ostale bele površine sijaju i da deluju raskošnije, a da pritom retko ko primećuje da je to zbog svetla.  

 

Tokom drugog dela slavlja, kada se gasi belo svetlo i pojačava muzika, na scenu stupaju roto glave, koje stvaraju atmosferu za plesanje. Auro Spot roto glave sa zumom sa podešavanje širine snopa svetlosti postavljene su na oba kraja sale, ukupno osam uređaja. Spot roto glave mogu da projektuju fokusiran snop svetla, zatim prizme, različite geometrijske oblike (goboe), boje, kao i da funkcionišu kao strob, tako da se mogu uskladiti sa svakim ambijentom i vrstom muzike.

Drugi tip roto glava su beam glave, koje imaju daleko uži snop, a postavljeno ih je ukupno šest. Fokusirani snop visokog intenziteta vidljiv je celom svojom putanjom, tako da roto glave mogu doslovno da crtaju iznad gostiju, tj. u vazduhu, što je efekat koji uvek iznova oduševljava publiku.

Za kraj, osam Movo Beam roto glava u krug je postavljeno direktno iznad plesnog podijuma. Ove roto glave takođe menjaju širinu svog snopa, kao i boje, tako da mogu da oboje podijum u bilo koju boju ili kombinaciju boja, kao i da kreiraju brze svetlosne efekte uz strobove koji podižu atmosferu na podijumu.

Za kontrolisanje boje, intenziteta, oblika i efekta navedene rasvete, koristili smo pouzdani Chamsys PC Wing koji se već toliko puta pokazao kao opcija sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, bez obzira da li se radi o manjem kafiću, pozorištu ili koncertu srednje veličine.

Imperijal je definitivno jedan od najinteresantnijih projekata koji smo imali priliku da realizujemo. Iako je organizacija velikih koncerata zahtevniji posao u kom smo stekli praksu i iskustvo, uživamo u izazovu da našu kreativnost primenimo u specifičnim uslovima koje nosi opremanje komercijalnih objekata.


Svečana sala za proslave ozvučenje i rasveta

POGLEDAJ SVE VESTI