Novo ozvučenje u Kulturnom centru Pančeva

 

 Coda audio ozvučenje za pozorište

 

 

Pored Novog Sada, našeg matičnog grada, PSP Elektronik najaktivniji je u Pančevu, gradu koji ulaže znatna sredstva u kulturni život. Već više puta nam je bila poverena kompletna tehnička realizacija Jazz festivala, uključujući rasvetu i ozvučenje, kao i realizacija koncerata na otvorenom, što pored brige o svetlu i zvuku, uključuje i postavljanje bine. PSP Elektronik nedavno je pobedio na javnom konkursu za instalaciju novog ozvučenja u Kulturnom centru Pančeva, što je savršen izazov za inženjere zvuka, budući da je potrebno naći rešenje koje će biti jednako pogodno za koncerte i predstave, što su veoma različiti profili zvuka, a istovremeno ostati u definisanim finansijskim okvirima.

 

Point Source ili Line Array?

 

Razlikovanje kada se koristi point source a kada line array spada u osnove ozvučenja i to bi trebao da zna svako ko želi da pripremi prostoriju za događanja na kojima će pristustvovati više od 50 osoba. Bilo da se oprema mala bina u klubu ili konferencijska sala u hotelu, uvek treba razmotriti prednosti i mane oba pristupa, a posebno kada se oprema sala sa više stotina mesta, kao što je slučaj u Kulturnom centru Pančeva.

Coda audio point source high end ozvučenje

 

Point Source su onaj tip zvučnika koji zamislite kada se jednostavno kaže "zvučnik". Point Source (zvuk dolazi iz jednog izvora) zvučnici savršeni su za manje i srednje prostorije, kada su postavljeni direktno ispred publike, jer njihova horna usmerava zvuk u tačno definisanom horizontalnom profilu, tako da sva publika ima isti doživljaj. Horizontalno rasipanje i domet zvučnika su slabe strane point source ozvučenja, tako da se ne koristi za veće nastupe ili situacije kada je veliki broj ljudi ispred bine i tako blokira zvuk. Još jedan nedostatak je komplikovana sinhronizacija više Point Source zvučnika.

 

Sa druge strane, Line Array ozvučenje, bilo u formi veoma visokih column zvučnika, bilo u formi zvučnika koji su namenjeni za rad u array-u, idealno je za velike hale i otvoren prostor, jer ima veliki domet i dobar vertikalni profil, tako da isti zvuk dolazi i do prvih i do zadnjih redova. Line Array zvučnici su veoma efikasni, ali je njihovo postavljanje izazov, jer su veliki i teški. 

 

U slučaju Kulturnog centra Pančevo, Point Source bi bio dovoljno snažan i odlično prilagođen pozorišnim predstavama, ali problem bi bio vertikalni profil, jer je zbog nagiba sale publika na različitim nivoima, pa kvalitet ne bi bio na zadovoljavajućem nivou. Sa Line Array zvučnicima verovatno bi se probio budžet, jer bi za uniformno pokrivanje prvih i poslednjih redova bio potreban veliki broj zvučnika. Klasični Line Array zvučnici jednostavno bi bili "overklill" za jedan centar kulture. 

 

Coda Audio N serija - najbolje od oba sveta

 

PSP Elektronik instalira isključivo ozvučenje poznatih evropskih brendova, pri čemu za ugostiteljske objekte najčešće koristimo instalacione zvučnike brenda LD Systems, a za sale, dvorane i koncerte na otvorenom zvučnike brenda Coda Audio. Iako potošači, pa ponekad ni muzičari ne znaju mnogo o ovom brendu, reč je o vodećem nemačkom proizvođaču ozvučenja, sa velikim brojem patentiranih drajvera za zvučnike i patenata na polju dizajna zvučnika, poput sistema za hlađenje zvučničkih kutija, magnetskog kaplera i planarnih drajvera sa duplom membranom.

 

Kompanija Coda Audio razvila je rešenje upravo za situaciju u kojoj smo se mi našli, kada je potrebno ozvučenje za sale srednje veličine, koje će biti dovoljno snažno, dovoljno precizno, dovoljno svestrano i dovoljno kompaktno u isto vreme. Reč je o N-series zvučnicima, koje smo uspešno intalirali i koji su se odmah odlično pokazali na tri koncerta klasične muzike i nastupu KUD Abrašević ovog oktrobra u KC Pančevo. N serija spaja kompaktnost Point Source ozvučenja i moć, domet i pokrivanje Line Array ozvučenja.

 

Slovo "N" u N seriji označava da je reč o nano rešenju, odnosno maksimalnoj minijaturizaciji zvučnika bez pratećeg gubitka kvaliteta i samo uz minimalan gubitak snage. Zvučnici N serije drastično smanjuju intermodularnu distorziju, što je veoma važno za scene na kojima mikrofoni istovremeno prenose nekoliko veoma različitih signala, što je čest slučaj u pozorištima, kada se istovremeno čuju glasovi više glumaca, efekti i muzika.

 

Coda Audio N serija sadrži četiri jedinstvena proizvoda, koji se mogu kombinovati na najrazličitije načine:

 

N-RAY: Line Array zvučnici sa tri drajvera posebno prilagođeni za precizan prenos ljudskog govora. Poseduju patentirani Dual Diaphragm Planar wave driver, koji im pružaju 3-5dB veću senzitivnost od drugih zvučnika iz iste klase

 

Coda audio N-RAY line array zvučnici

 

SCN-F: Zvučnik namenjen isključivo za niske frekvencije. Poseduje moćni 15" drajver opremljen senzorom za praćenje pomeranja membrane. Rezultati merenja upoređuju se u realnom vremenu sa ulaznim signalom, kako bi se ispravile eventualne razlike

 

Coda Audio SCN-F subwoofer

 

N-APS: Point Source zvučnici koji se kombinuju u array. Koriste po dva Ring Diaphragm Curved Wave drajvera izuzetne preciznosti. N-APS sateliti mogu se kombinovati u array sa neograničenim brojem članova

 

Coda Audio N-APS point source zvučnici

 

N-SUB: Moćni sabvufer sa peak-om od čak 139dB, koji može da postigne ekstremno niske frekvencije do 30Hz. Kao i N-APS sateliti, N-SUB koristi  Dynamic Airflow Cooling tehnologiju, što omogućava da sabvufer ostane hladan i kada proizvodi najjači zvuk, dok se većina drugih sabvufera zagreva proporcionalno broju vati koji u njih ulaze.

 

Coda Audio N-SUB 15" subwoofer

 

Primena N-Series ozvučenja u Kulturnom centru Pančeva

Prilikom planiranja ozvučenja u Kulturnom centru Pančeva koristili smo N-APS i N-SUB komponente Coda Audio N serije. N-APS smo koristili umesto N-RAY opcije, jer je manji, tako da se daleko bolje uklopio u konačni izgled upravo renovirane sale, a snaga mu je sasvim dovoljna za taj tip sale. Postavili smo po 4 N-APS zvučnika i po 3 N-SUB sabvufera sa obe strane scene, što se već na prvoj probi pokazalo kao više nego očekivano iz ugla snage i perfektno iz ugla kvaliteta zvuka. Kako bi publici u zadnjim redovima pružili isto zadovoljstvo koje oseća i publika u prvim redovima, instalirali smo po jedan N-APS satelit po strani kao “delay” odnosno pojačanje za najudaljenija sedišta.

 Coda ozvučenje za pozorište

 

Da biste čuli rezultat morate doći u Pančevo. Barem tri puta mesečno u Kulturnom centru održavaju se koncerti, najčešće klasične muzike, predstave jednom mesečno, a bioskopske projekcije svaki dan. Posebno preporučujemo posetu Kulturnom centru od 4. novembra, kada počinje 25. Pančevački Jazz festival.

 

 

POGLEDAJ SVE VESTI