Vežbanje i opuštanje uz diskretno ozvučenje

FitSpa opremanje

Finalni zadatak u 2019. godini za PSP Elektronik bilo je opremanje FitSpa centra u Novom Sadu, verovatno najbolje lokacije za personalno vođene treninge u našem gradu. Za razliku od fitnes centara za grupne treninge, u kojima treneri koriste mikrofon, a muzika mora biti snažna, sa lako dostupnim interfejsom, pa čak i miksetom, u FitSpa centru instalirali smo diskretno ozvučenje za teretane i spa centre. FitSpa centar u Balzakovoj ulici pruža usluge personalno vođenih treninga, dok su u spa centru gostima na raspolaganju tretmani za opuštanje, ali i aktivni tretmani, kao što su medicinske masaže. Centar je specijalizovan za mršavljenje putem vođenih treninga, otklanjanje bolova u leđima i rehabilitaciju posle sportskih i drugih povreda.

Po tipu ozvučenja koje je potrebno kako bi se odgovorilo na sve zahteve, FitSpa spada u istu grupu kao i restorani koje smo opremali, jer je potrebno diskretno ozvučenje sa većim brojem zvučnika kontrolisanih sa jednog mesta, tako da rešenje leži u distribucionom sistemu sa konstantnom voltažom. U Evropi poznat kao 100V sistem, ova platforma omogućava povezivanje velikog broja zvučnika samo jednim kablom, korišćenjem konstantne visoke voltaže, koja se prilagođava potrebama zvučnika putem transformatora u svakom zvučniku. Na taj način moguće je koristiti kabl velike dužine i instalirati znatan broj zvučnika. Zvučnici se mogu podesiti za različitu maksimalnu snagu, a kod nekih modela moguće je i ručno podešavanje snage svakog pojedinačnog zvučnika, što je rešenje veoma pogodno za ugostiteljske objekte u kojima je ponekad potrebno da muzika bude različite jačine u različitim delovima objekta.

LD Systems ozvučenje za teretane i spa centre

teretana

PSP Elektronik za instalacije ovog tipa koristi LD Systems instalacione zvučnike, iz dobro poznate Adam Hall grupe, nemačkog proizvođača kompletne audio opreme - od mikrofona, preko kablova, do mikseta i zvučnika. LD Systems instalacioni zvučnici proizvode se u crnoj i beloj boji, u plafonskoj verziji ili kao standarnde zvučničke kutije. Za spa sekciju FitSpa centra koristili smo modele Contractor CFL 52 100 V i Contractor CFL 62 100 V, koji se razlikuju po nešto većoj snazi (60W prema 40W) i prečniku CFL 62 modela. Ukupno je ugrađeno 10 zvučnika, čija je visina manja od 9cm, tako da se veoma lako instaliraju i nije bilo potrebno dodatno spuštanje plafona. Zvučnici se proizvode u varijantama sa ili bez rama, pri čemu varijanta bez rama može biti skoro potpuno nevidljiva kada je plafon u istoj boji, jer je rešetka veoma gusta. Za razliku od spa dela FitSpa centra, u delu za treninge nije bilo potrebe da ozvučenje bude posebno diskretno, tako da smo koristili Contractor CWMS 52 W 100 V zvučnike koji se postavljaju na elegantne zidne nosače. Zvučnici su veoma kompaktni, visoki svega 18cm, sa snagom od 30W i istim sistemom povezivanja kao plafonski modeli.

fitspa spa centar

Prednosti ovakvog rešenja za teretane i spa centre u odnosu na opciju posebnog ozvučenja u svakoj prostoriji nisu samo lakoća rukovanja i diskretnost, već i cena, budući da su LD Systems zvučnici veoma povoljni, uz cenu već od 5.530 dinara po 100V zvučniku, tako da je cena kompletnog sistema, koji pokriva više stotina kvadratnih metara, jednaka ceni stand-alone ozvučenja za dve veće prostorije. U objektima ovog tipa, gde akcenat nije na glasnoći već na uniformnom pokrivanju prostora, uvek je bolje opredeliti se za više zvučnika manje snage nego za par veoma snažnih zvučnika. Sa druge strane, zvučnike velike snage savetujemo u slučajevima kada se opremaju klubovi i kafići u koje se dolazi zbog muzike i koji zatevaju moćno ozvučenje.

 

POGLEDAJ SVE VESTI